Wat we doen

In Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte (ISOR) komen gemeenten, Rijksoverheid en kennisinstellingen samen om kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en op te schalen en zo de professionalisering van integrale samenwerking aan te jagen en te versnellen.

Onze werkwijze

  • We focussen op ontwikkeling en gebruik van instrumenten en methoden die integraal samenwerken bevorderen, die actoren in de openbare ruimte verbinden en bijdragen aan regie voeren.
  • We gebruiken de input en behoeften van bij ISOR aangesloten gemeenten daarbij als vertrekpunt
  • We streven naar maximaal effect door hoogwaardige instrumenten en aandacht voor implementatie.
  • We hanteren korte sprints om snel toegevoegde waarde te leveren.
  • We werken samen met gemeenten en rijksoverheid en betrekken waar nodig provincies, waterschappen, sectorvertegenwoordigers en gerenommeerde kennispartners.
  • We organiseren kennisdeling via communities of practice, trainingen, excursies etc.
  • We zorgen voor kennisverspreiding op grotere schaal, buiten de programma-deelnemers: via de aangesloten kennisinstituten, onderwijs, media, congrespodia etc.

Activiteiten

De CityDeal Openbare Ruimte – voorloper van Platform ISOR en afgerond in april 2024 – heeft nut en noodzaak van integrale samenwerking in de openbare ruimte op de agenda gezet. Er is inzicht in de samenhang van functies die boven- of ondergronds een plek moeten krijgen. En er zijn handreikingen en tools voor actoren die meer willen samenwerken en inspirerende praktijkvoorbeelden van integraal werken.

Toch valt er nog veel te winnen. Een bredere adoptie en doorontwikkeling van kennis en instrumentarium zijn essentieel om het beoogde effect – de openbare ruimte van Nederland toekomstbestendig maken – te realiseren.

Een belangrijk doel is dan ook landelijke opschaling. Daarom doet ook de Rijksoverheid mee; vanuit het besef dat transitiedoelen alleen slagen als vernieuwers en versnellers een grote en diverse groep professionals ‘in de praktijk’ weten te bereiken.

Platform ISOR kijkt samen met partnerorganisaties en kennis- en netwerkorganisaties ook naar verwante initiatieven en programma’s die de inspelen op integrale aanpak van opgaven in de openbare ruimte.

Platform ISOR zorgt voor het uitwisselen van best practices, het testen en verbeteren van bestaand en relatief nieuw instrumentarium in de praktijk, het opschaalbaar maken van instrumenten, het (laten) ontwikkelen van trainingen en het identificeren van knelpunten tussen praktijk en nationaal beleid, normen of standaarden.

De ontwikkelde producten, richtlijnen en standaarden worden breed verspreid binnen en buiten het ISOR netwerk door middel van o.a. trainingen, bijeenkomsten, webinars, podcasts, website en digitale ontwerptools.

Borging en toepassing van de ontwikkelde producten binnen de eigen gemeente zijn voorwaarden bij deelname aan het platform.

 

Platform ISOR legt actief de verbinding tussen de uitvoering in gemeenten en aanverwante (rijks)programma’s.

Op de pagina Netwerk kun je zien welke partijen we samenbrengen om integraal samen te werken aan de openbare ruimte.

Volg Platform ISOR op LinkedIn.