Instrument Datagedreven samenwerken

CORE-BORius: naar een integraal informatiemodel voor de openbare ruimte

25 maart 2024
Bij het overwegen van aanpassingen aan de openbare ruimte is informatie over de bestaande situatie en gewenste toekomstige functionaliteiten versnipperd en niet-samenhangend beschikbaar. De gevolgen van keuzes zijn daarom niet altijd zichtbaar. CROW verkende in opdracht van CityDeal Openbare Ruimte (de voorganger van Platform ISOR) wat nodig is aan datastandaarden en afspraken om informatie over de ondergrond in de openbare ruimte van gemeenten beter te kunnen opstellen, beheren en publiceren. Uitgangspunt hierbij is werken op basis van gebiedscasussen, liefst met een verschillende schaal, verschillende problematiek en met grote en middelgrote gemeenten.

Auteur(s)

Elisabeth de Vries

In samenwerking met

Met alle maatschappelijke opgaven als energietransitie, klimaatadaptatie,  vervanging van  ondergrondse netwerken, kademuren, rioleringen en het streven naar een gezonde en leefbare stad met een goede bodem en (grond)waterkwaliteit, is het steeds meer een puzzel om in de ondergrond alles passend te krijgen.

Programma BORius

Het programma BORius – een initiatief van CROW en Stichting Rioned – waarbinnen dit project past streeft ernaar dat assetmanagers en hun (keten)partners in de openbare ruimte en infrastructuur in 2030 beschikken over een samenhangend stelsel objectstandaarden in de leefomgeving om de data over hun beheerde assets efficiënt op orde te houden en uit te wisselen.

Publicatie

CROW heeft voor de CityDeal een showcase gemaakt met samenhangende standaarden in de ondergrond, die laat zien waarom het CORE-BORius programma nodig is. Datasets van verschillende assetowners zijn gepubliceerd als federatieve data, waarbij de onderliggende standaarden semantisch verbonden zijn. Dit levert voordelen op bij het doorzoeken en combineren van informatie uit verschillende bronnen. In deze online publicatie beschrijft CROW:

  • uses cases met een weergave van het probleem, de stakeholders, het werkproces en de informatiebehoefte.
  • de technische uitgangspunten en eisen aan de informatiemodellen en andere datastandaarden die gebruikt worden in de boven- en ondergrondse openbare ruimte.
  • activiteiten die uitgevoerd zijn om te komen tot een showcase.
  • conclusies uit dit project en een aanbevelingen voor het vervolg.

 

De use cases voor het gebruik van samenhangende datastandaarden in de ondergrond vind je op de website van CROW.

Ontvang nieuws van Platform ISOR

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform ISOR automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.