Over Platform ISOR

De Nederlandse bevolking groeit. Ruim 18 miljoen inwoners gebruiken de openbare ruimte in steden en dorpen – straten, pleinen en parken – om zich te verplaatsen, elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen of sporten. Diezelfde ruimte, deels ondergronds, speelt een cruciale rol bij maatregelen die nodig zijn voor klimaatadaptatie, energietransitie, natuur en verduurzaming van onze mobiliteit. Belangrijk dus om ervoor te zorgen dat deze plekken geschikt zijn en blijven voor de uiteenlopende behoeften van gebruikers, nu en in de toekomst. Precies dat zijn de drijfveren voor het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte.

Integraal samenwerken in de openbare ruimte staat nog in de kinderschoenen. Toch is dat essentieel om ervoor te zorgen dat de boven- en ondergrondse openbare ruimte geschikt zijn en blijven voor de uiteenlopende behoeften van gebruikers, nu en in de toekomst. Het vaststellen van integrale doelen en visies voor de openbare ruimte lukt vaak nog wel. Maar de uitvoeringspraktijk is sterk verdeeld in sectorale disciplines met hun eigen ruimteclaims, financieringen en culturen. En er is een tekort aan vakmensen, zowel bij overheden als uitvoerende bedrijven. Deze praktijk loopt vast. Er zijn veel desinvesteringen, gemiste koppelkansen en de lange termijn transitiedoelen worden niet gehaald.

Het interbestuurlijk en interdisciplinair Platform ISOR wil daar verandering in brengen. Het platform wil gemeenten ertoe bewegen zich samen in te zetten voor een praktisch haalbare transitieaanpak. Op zowel strategisch, tactisch én operationeel niveau, vanuit verschillende vakdisciplines. En daarbij de interactie te zoeken met beleidsmakers op nationaal niveau en met andere actoren in de openbare ruimte.

Bij Platform ISOR geloven we in de kracht van samenwerking en integratie. Onze partners zijn gemotiveerd om samen te komen tot een integrale aanpak om de uitdagingen van huidige en toekomstige generaties het hoofd te bieden.

Door samen te werken, kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en te systematiseren, streven we naar een snellere, betere en goedkopere professionalisering van de Nederlandse openbare ruimte.

  • Integraal voor sectoraal
  • Gebruikers centraal voor techniek centraal
  • Proactief voor reactief
  • Hergebruiken voor zelf uitvinden
  • Samen kom je verder voor alleen ga je harder
  • Ondergrond voor bovengrond
  • Transformatie voor ontwikkeling en beheer

Platform ISOR is een overheidsprogramma. De primaire doelgroepen zijn Nederlandse gemeenten en Rijksoverheid.

Het platform richt zich op gemeentelijke professionals op het gebied van de fysieke leefomgeving: assetmanagers, beheerders, project- en procesmanagers, contractmanagers, gebiedsregisseurs, wijkmanagers, beleidsmakers, ruimtelijk ontwerpers, begeleiders van participatie, bestuurders, management en directies.

De Rijksoverheid participeert in Platform ISOR om beter zicht te krijgen op sleutelfactoren in de uitvoeringspraktijk en om waar nodig belemmeringen in Rijksbeleid met betrekking tot de openbare ruimte weg te nemen. Daarnaast is de kennis die Platform ISOR ontwikkelt en deelt waardevol voor professionals die bij het Rijk werken aan de transitieopgaven in de openbare ruimte, op thema’s zoals leefbaarheid en veiligheid, energietransitie, natuur-inclusiviteit, klimaatadaptatie of duurzame mobiliteit.

Ook provincies, waterschappen, netbeheerders (drinkwater, energie en telecom) kunnen profiteren van de door Platform ISOR ontwikkelde kennis en instrumenten.

 

 

Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte (ISOR) wordt inhoudelijk en financieel gedragen door Rijk, G4, G40 en gerenommeerde kennisinstituten. Ook kennisintensieve bedrijven kunnen aanhaken op Platform ISOR, denk bijvoorbeeld aan advies- en ingenieursbureaus.

Een overzicht van onze deelnemers en partners vind je op de pagina Netwerk.

We vinden het belangrijk dat de de instrumenten die we ontwikkelen in de praktijk ook gebruikt kunnen worden in de  samenwerking van overheidsorganisaties met serviceproviders, zoals aannemers GWW  en netbeheerders in ondergrond.

Met het oog daarop zoekt Platform ISOR nadrukkelijk naar de dialoog met en inbreng van deze partijen.

We vinden het belangrijk dat iedereen die kan bijdragen aan  integrale samenwerking aan de openbare ruimte kan profiteren van de door ons ontwikkelde kennis, innovaties en instrumenten. Daarom staan wij open voor het delen ervan via onderwijsinstellingen, media en congresorganisaties.

Platform ISOR gaat verder waar de CityDeal Openbare Ruimte is gestopt. In de periode 2021-2024 heeft de CityDeal Openbare Ruimte gewerkt aan een integrale aanpak voor stedelijke transitieopgaven. De CityDeal was een samenwerking van twaalf vooruitstrevende gemeenten, vier ministeries en diverse kennisinstellingen. Ze wilden breken met oude gewoontes, sectorale budgetten, belemmerende wet- en regelgeving en het gevecht om de ruimte.

De CityDeal partners hebben gezamenlijk tal van opiniërende publicaties en praktische instrumenten ontwikkeld.   Instrumenten die laten zien hoe het proces van een integrale aanpak eruit kan zien en hoe je een datagedreven aanpak organiseert. Ook zijn er handvatten ontwikkeld op het gebied van organisatie-inrichting en samenwerking, is onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor een slimme financiering en waar aanpassingen nodig zijn in wet– en regelgeving.

De door de CityDeal Openbare Ruimte ontwikkelde kennisproducten en instrumenten vind je vanaf februari 2025 op deze website van Platform ISOR.

Platform31, kennis- en netwerkorganisatie voor stad en regio, is bij de afronding van de CityDeal Openbare Ruimte gevraagd om Platform ISOR vorm te geven en op te treden als programmamanager voor de uitvoering. Platform31 doet dat in nauwe samenwerking met de deelnemende overheden en kennis- en netwerkpartners.

 

 

Meedoen?

Vind je het interessant om aan te haken en stappen te zetten naar integraliteit? Haak dan aan.

Luca Meijer programmasecretaris 06 23 01 27 91
Volg Platform ISOR op LinkedIn